bukovinai pásztorkutya gidával

Pásztorok Pásztora 2.

Pásztor. Ezzel vezettem be írásomat. Nekünk most van két pásztor kutyánk. Nem, nem juhász, hanem pásztor. Még visszatérek, mi is a különbség. A fontos különbség.


Amíg nem kapargattam a pásztor lét felszínét, addig max a népmesés juhászok jutottak eszembe e szóról. Leírni sem tudom igazán milyen dolgokat mozgat meg bennem mostanság ez a fogalom „pásztor”. Ahonnan csak tudok olvasok a világ minden pontjáról történeteket, nézek videókat, olvasok kutatási anyagokat ebben a témában.


A pásztor együtt él a jószággal. A jószág él, ha él a pásztor és fordítva. Élteti a pásztorát. Felénk nincsenek nagyragadozók, manapság a juhászoknak terelni kell, elzavarni a jószágot egyik helyről a másikra, hogy egyen és ne a szomszéd kukoricáját.

De olyan vidékeken (hegyi pásztorok), ahol a jószágot (juhot, marhát) a hasa irányítja, ott a pásztor kísér, együtt mozog az állománnyal mellette néhány segítőtárssal, a pásztor kutyák falkájával. Ezek a kutyák ösztöneik által munkálkodnak. Eltérnek a városiasodott kultúrkutyáktól (ebben semmi negatív dolog nincs), mert nem idomítottak. Ők figyelnek, és beolvadnak a falkába, aminek a feje, ha úgy tetszik alfája, a pásztor. Számukra falka a nyáj, éppen ezért együtt haladnak, nem terelnek. Ha veszély van éberen jeleznek és ha medve, farkas támad, felverik a pásztort, akinek a vezetése mellett küzdenek meg a támadóval. Erős ezekben a kutyákban az örző- és falkaösztön, és gyenge a vadászathoz szükséges hajtó ösztön. Agresszió csak akkor jön elő, ha védési feladat van. Abban az a esetben, ha a pásztor elszalad a medve elől, a kutyák is szétszélednek és annyi a nyájnak. Mert a falka azt teszi, amit a vezére diktál (a viselkedésével). De ha bátor a pásztor, harcba vezeti segítőit, akik önálló döntéseket hozva küzdenek egymás mellett. Ezeket nem tanítják nekik, de tanulják egymástól.


Hogy miért is tértem ki erre a szösszenetre? Mert a pásztor tényleg utánamegy az egy elveszettnek. A csapatban legelő állatok egyénenként általában rossz döntést hoznak, pláne ha fiatalok. Elkallódhatnak, beakadnak, beszorulnak, feltekerednek – húh és még ki tudja mi minden. A pásztornak ismernie kell a nyáj tagjait, melyik milyen vérmérsékletű, és odafigyelni rá. Ha nem teszi, baj történik, elvész az egy. És ez nem az elveszett hibája, nem is a többi nyájtagé, hanem a felelőse ennek a pásztor. Így magától értetődő, hogy ismerve a körülötte lévő világot nekifog és megkeresi. Mert rajta kérik számon azt az egyet, és nem a nyájon. Még ha önmaga is a számonkérő.

Így az én világomban ha Ferenc pápa pásztorként rossz döntést hoz (pl. a párok megáldása eset), az csakis rajta lesz számonkérve, és én „lazulhatok” mert eljön értem a Jézus a jó pásztor. Én hiszem, hogy mindig megtalálja a módját. Ha viszont Ferenc pápa jó döntést hozott, de én elmulasztottam a szeretetben maradni, akkor kimaradtam egy mennyei jóból. Abból hogy falkatársa, munkatársa lehetek. Akkor az észérveim meggyőztek, hogy fáról leugrani nem jó döntés, és nem élvezhetem a szabad repülést. Nem örülhetek az elkapó, átölelő karoknak.


Azt hiszem buzdításként szeretném magunkat arra emlékeztetni, hogy merüljünk el abban az szépségben, hogy Isten más. Más mint akinek most ismerjük, más mint akinek eddig bárki is leírta, minden pillanatban több és másabb ennél. Még most is amikor leírom, és határozottan érzem jelenlétét, és akkor is amikor olvasod. Szeretek nap, mint nap azon elmélkedni, hogy most éppen milyen.


Bár mindenki kiköltözhetne a természetbe! És figyelne, és betelne a betelhetetlennel! Itt annyira könnyű látni ás érezni Őt! És annyira egyszerű! Én kívánom, hogy mind legyünk merészek szabadnak lenni! Készen lenni befogadni új és új felfedezéseket! Kísérletezni! (én ez utóbbit sajtokkal és barackfával végzem :)) És akarjunk kapni, ne csak adni! Olyan helyről, személytől, akitől nem számítanánk rá! (és egy újabb link: https://www.facebook.com/photo/?fbid=890445946418167&set=pb.100063583082416.-2207520000&locale=hu_HU)


Ja és mi a különbség a pásztor és a juhász kutya között? A juhász típusok (mudi, border collie, skót stb.) terelnek, hajtanak azzal dolgoznak, hogy elijesztik a terelendő jószágot. Ez egy fajta vadászat, még ha nem is zsákmányol. Addig a pásztor (komondor, kangal, közép ázsiai juhász stb.) együtt mozog, nyáj-falkatag. Aki védelmez, és biztonságos legelőre kísér. Abba nem kívánok belemenni, hogy a fajtásítás mit jelent, ha jelent bármit is, mert az már más témát érintene.

0 comments